HISTORICAL

475 Lincoln Denver

Roof Replacement - 2021

Play Video

Project Scope

475 Lincoln highlights a roof replacement project that took place about a half mile south of downtown Denver. This building was owned by an architecture company and brought great history as it was an old dance hall ranging around 80 years old. The building had gone through a remodel on the interior office space and looks fabulous, but the roof had not been touched in a very long time, past its useful life.

Highlights

Project Scope

475 Lincoln highlights a roof replacement project that took place about a half mile south of downtown Denver. This building was owned by an architecture company and brought great history as it was an old dance hall ranging around 80 years old. The building had gone through a remodel on the interior office space and looks fabulous, but the roof had not been touched in a very long time, past its useful life.

A key factor in the project, the building required green roof initiatives by the City of Denver. The pre-existing roofing system was a black EPDM membrane, and Supreme went back with a white TPO on the flat roof areas, offering the reflectivity and cooling properties for the green roof initiative. On the barrel roof, we installed a lighter gray TPO that was closest to what the client was hoping to accomplish.

At the top center area of the roof, there were three skylights that had leaking and hail damage so our team replaced all three of those with new double dome, polycarbonate Velux skylights, offering hail resistance.

Additionally, we replaced many gutters, scuppers, scupper heads and downspouts on the building. On the parapet walls around the perimeter of the building, the pre-existing system showed signs of inadequacy. Supreme installed new coping metal on the parapet walls around the entire building, giving them a far better system for the many years ahead – watertight, wind resistant, etc.

As with any roof, to protect it, Supreme Roofing installed walk pads around the high traffic areas – notably around the roof hatch, mechanical pits, and other rooftop units.

The mechanical pits were very busy with penetrations and HVAC units and was not sloped. To allow for positive drainage with all the rain, snow and ice that will accumulate there, our team installed a taper system to allow for positive drainage, which we were able to provide. The snow, ice, and rain can be harsh on those areas, so it is critically important to have great drainage in there.

Looking back at the project, this was a neat building with great history. Seeing what the owners completed with the interior workspace renovations was impressive, and our team took great pride in putting a quality roof on the building to match up to the renovations made on the inside of the building. The roof came out great, met the green building code and is very pleasing to the eye.